佐藤卓也 准教授

組織学総論、歯と歯周組織の発生学・組織学・解剖学、咬合論

• 博士(歯学)1992年3月 明海大学
  • 歯学士 1988年3月 城西歯科大学
  • 「生物薬科学実験講座6 細胞の増殖と成長因子 Ⅲ 培養細胞の利用 井出利憲 編集」(2005年、共著、廣川書店)
  • Low-density lipoprotein receptor deficiency causes impaired osteoclastogenesis and increased bone mass in mice because of defect in osteoclastic cell-cell fusion. (2012,共著, Journal of Biological Chemistry)
  • Receptor activator of NF-κB ligand-dependent expression of caveolin-1 in osteoclast precursors, and high dependency of osteoclastogenesis on exogenous lipoprotein.(2012,共著, Bone)
  • Protective protein/cathepsin A down-regulates osteoclastogenesis by associating with and degrading NF-kappaB.(2009,共著,Journal of Bone and Mineral Metabolism)
  • Production of IL-7 is increased in ovariectomized mice, but not RANKL mRNA expression by osteoblasts/stromal cells in bone, and IL-7 enhances generation of osteoclast precursors in vitro.(2007,共著,Journal of Bone and Mineral Metabolism)
  • 2004年度~現在まで「歯・歯周組織と咬合」に関する教育の実践
  • 2004年度~現在まで「歯・歯周組織の発生、加齢変化」に関する教育の実践
  • 2004年度~現在まで「歯学教養ゼミ」を実践
  • 2006年度~現在まで「総合歯科医学」における口腔解剖学の教育の実践